Истина или не! Мария Габриел с лъжи ще борим лъжата

Истина или не! Мария Габриел с лъжи ще борим лъжата


Мария Габриел: Фалшивите новини застрашават обществото и демократичните ценности
Европейската комисия е сформирала и работна група, която да изготви кодекс за поведение на медиите и социалните мрежи!

За ефективна борба с фалшивите новини е необходима ежедневна работа, която не е по силите на една-единствена институция или на една-единствена страна членка на ЕС. Всички заедно трябва да направим нещо, в противен случай демократичните ни ценности и доверието като основа в обществото ще бъдат наистина сериозно застрашени. Това заяви еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за ресор Цифрова икономика и цифрово общество пред репортер на БГНЕС по темата за мерките на Европейската комисия в борбата с фалшивите новини.

Според най-младия комисар в Европейската комисия „темата е високо в дневния ред на Евросъюза“.

„Свободата на изразяване и правото за достъп до информация са неприкосновени свободи. От друга страна обаче трябва да говорим за отговорност, за проверяемост на информацията, за прозрачност“, подчерта Габриел. По думите ѝ, през последните месеци експертна група на високо равнище е изготвила първата общоевропейска дефиниция какво точно е фалшива новина.

„Без дефиниция не е възможно да бъде изготвено съответното законодателство“, подчерта Габриел. ЕК е сформирала и работна група, която да изготви кодекс за поведение на медиите и социалните мрежи. Във въпросната работна група са включени журналисти, представители на неправителствени организации и учени. Тяхната задача е да изготвят „индикатори за качество на информацията“.

Мария Габриел се надява „до септември този кодекс да бъде приет, а до края на октомври да има видими резултати“. В противен случай през декември ЕК ще излезе с решение “от регулаторен характер“.

Българският еврокомисар припомни, че ЕК се опитва да създаде мрежа от т.нар. „факт чекъри“ — „доверени проверители на информация“, които да определят коя информация е фалшива. Медийната грамотност, особено сред младите хора, е друг ключов елемент, в който Евросъюза ще инвестира. За целта ЕК планира да проведе първата по рода си Седмица на медийната грамотност.

Друга ключова инициатива на Евросъюза за борба с фалшивите новини е подкрепата за „качествената журналистика“.

„До края на годината ЕК ще излезе с пилотен проект, с който да подпомогнем журналистите, които показват висока етика“, отбеляза Габриел.
Източник: epicenter.bg

Журналист с високо ниво на етика: Кой ще ги посочва? Кой орган ще решава и кой ще контролира органа? Истината е, че само обслужващият персонал на правителството! И така фалшивата новина е клеймо, с което ще бъдат разпределяни порциите за послушни и непослушни журналисти !

По този начин се потиска свободата на словото, а истината се превръща в манипулация за промяна на общественото мислене! Всяка критика е фалшива новина! Фокусът на внимание на обществото трябва да бъде контролиран процес! Тя казва: „Свободата на изразяване и правото за достъп до информация са неприкосновени свободи.

От друга страна обаче трябва да говорим за отговорност, за проверяемост на информацията, за прозрачност“. От друга страна как може да има друга страна? Истината може да бъде само една, а другото е гледна точка ! А когато гледната точка се превръща в опорна точка не става дума за истина, а за пропаганда, а пропагандата не кореспондира с истината !

Какво означава ”Европейската Комисия е сформирала и работна група, която да изготви кодекс за поведение на медиите и социалните мрежи”? Рестрикции и цензура – това може да се квалифицира като език на омраза, това е фалшива новина, това е расистко, това е феминистко, това е антиевроатлантическо! Кой налага нови ценности и се стреми да ги наложи с правила и норми, кой определя кое е истина и кой не?

Край със свободата на словото и свободната воля ! Дори Господ Бог не е посегнал на свободната воля като всеки има право да вярва или да не вярва в него! Има право да вярва в други Богове, религии и идоли, но ние трябва да вярваме само на техните медии и техните новини, които често не кореспондират с житейската истина, но се налагат от медийната мафия ! Фалшивите новини са създадени от фалшиви политици и често се обръщат срещу тях както се казва „с вашите камъни по вашите глави“!

Но фалшивата новина е мощно хибридно средство за манипулация, а тяхната цел е да Ви манипулират, лъжат и контролират затова сега те решават да смажат всяка свободна медия и всеки вик на истината!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Декларацията за поверителност