Истина или не! ПОЛИЦИЯТА ВЕЧЕ НЯМА ДА ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ!

Истина или не! ПОЛИЦИЯТА ВЕЧЕ НЯМА ДА ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ!


ВИЖТЕ КОЙ ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА РЕДА! СПОРЕД НОВИЯ ЗАКОН ЩЕ
ПОЛИЦИЯТА ВЕЧЕ НЯМА ДА ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ! НО ЩЕ ОХРАНЯВА САМО ЦИГАНИ И ПОЛИТИЦИ!

Държавата ще ангажира охранителните фирми в борбата с битова престъпност. Нов закон ще определя дейността на 3000 лицензирани фирми с близо 180 000 охранители.
Законопроект за частната охранителна дейност определя как МВР да използва ресурса на частните охранителни фирми за борба с конвенционалната престъпност, предаде bTV.

Разписани са правилата за задържане от страна на охранители и предаването на хора, извършили престъпления, на МВР. Особен акцент има върху ползването на камерите за наблюдение от частните фирми.

Предвидена е по-добра координация между охранителните фирми и МВР, когато има задържани от охранителите. Те незабавно ще бъдат предавани на органите на реда, аргументира се зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Също ще искаме да ползваме техните камери за видеонаблядение, които са в обсега на частната охранителна дейност да бъдат предоставени като сигнали за противодействие на престъпността”, коментира Цветан Цветанов.

Той е председател на ресорната парламентарна комисия по вътрешен ред и сигурност и уточни, че в последните 5 – 6 месеца по време на предизборната кампания е бил поставен въпросът за изцяло нов закон за охранителната дейност.

Той отхвърли опасенията, че държавата ще се намеси твърде много в частния бизнес.

„Няма да има такава опасност. Представителите на частните охранителни фирми сами са провокирали този дебат. Този закон ще бъде приет в синхрон и диалог с частната охранителна дейност. Всичко, което ще направим ще е в интерес на частната охранителна дейност , МВР и противодействие на конвенционалната престъпност”, обяви Цветанов.

Законопроектът, качен на сайта на Народното събрание на 2 август, ще бъде гледан през есенната сесия на парламента и е с вносител министерски съвет. Той е бил обсъден в тесен кръг, твърди Татяна Иванова от Индустриален клъстер Сигурност към Българската стопанска камара (БСК).

„Този законопроект е подобен на миналогодишния, но явно е обсъждан в много тесен кръг в консултативния съвет по сега действащия закон към МВР, но в този съвет са представено под 1 % от лицензираните компании. Има 3000 лиценза издадени и в съвета са представени 40 компании. Очакваме по-широко обсъждане. Частните услуги за сигурност и частната охранителна дейност са доста отговорен и голям сектор това трябва да се отчете при самото обсъждане и да се направи реформа в този сектор”, обяви Иванова.

Най-много въпросителни буди текстът в чл.5, точка 4, който предвижда министърът на вътрешните работи чрез наредба да определя минималните изисквания за сигурност и безопасност, както и класификацията на обектите за охрана.

„Ще го разгледаме внимателно , ще обърнем внимание сигурно са имали нещо предвид – в момента го разглеждаме, а в Европа го няма това като практика, а ние трябва да се опрем на добрите практики от Европа, които действат вече 50 години”, допълни Иванова.

Новото законодателство трябва да е съобразено и с европейската стратегия и с мнението на професионалистите, смятат от браншовата организация.

Председателят на вътрешната комисия увери, че ще има обсъждане на проекта с охранителните фирми в началото на новата пленарна сесия.

Той е категоричен , че административната тежест за охранителните фирми ще намалее.

Бившият командос от специалните сили, ветеран от Ирак и инструктор на кандидати за персонална охрана Тодор Станков коментира, че държавата трябва да е водеща в определянето на правилата и контрола за спазването им.

“Дали телохранители, дали във всяка сфера, държавата е законът. Няма как държавата да не контролира и частният охранителен бизнес “, смята Станков. Той очаква охраната да има висок подбор и да получава различни нива на сертификати, спрямо квалификацията.

“Давам пример с Англия, където издават сертификати три нива. Първо ниво сертификат е за персонална охрата трето ниво е за охрана в горещи точки. Всяко едно ниво е обучение , което е специфично за работата”, допълва експертът.

Някои от компаниите, занимаващи се с охранителна дейност, имат въпроси, свързани и със задължението да се сдружават, като част от изискванията за лицензиране.

Според законопроекта санкциите за охранители, които упражняват дейност без лиценз ще бъдат от 1000 до 10 хил. лв., а за неизрядните фирми глобата е 50 хил. лева.

Ако нарушението се констатира отново в рамките на година глобата за охранител може да нарасне на 20 хил. лв., а за фирма до 100 хил. лв.
Източник: bradva.bg

Истина или не, но държавата отдавна е абдикирала от своите задължения и който и за каквото да отиде в полицията все ще намерят за какво да го върнат !
А полицията отдавна пази само циганите и политиците, а народът кучета го яли !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Декларацията за поверителност