Истина или не! Милен Цветков създаде най-голямата колективна споделеност на отговорност!

Истина или не! Милен Цветков създаде най-голямата колективна споделеност на отговорност!


Въпросите след Милен Цветков ПОКЛОН и след смъртта си Милен Цветков оставя много въпроси. В собствената си философия за живота Милен Цветков казва:
”Няма такова нещо като истина, да не се лъжем, няма истина има… най-доброто определение, което съм чувал за истината, това е споделена субективност, споделена от много хора субективност се превръща в нещо, което после наричаме истина”.

Може би това е неговият поглед през собствената му призма така е чувствал истината, все пак телевизията е дала и модел на мислене така нареченото професионално изкривяване. Ние бихме добавили още една любима сентенция на Римският император Марк Аврелий:

„Всичко, което чуваме, е мнение. Не е факт. Всичко, което виждаме е гледна точка, не е истина“.

След нашумелите скандали с фалшивите новини от екипът на Милен Цветков се свързаха с нас и искаха да участваме в няколко предавания, но ние отказахме. Търсеше гледните точки, събираше факти, вълнуваше го истината като материя, а като журналист винаги се опитваше да бъде максимално обективен, доколкото четвъртата власт му позволяваше. От дълбока древност досега тези, които умеят да създават тази колективна субективност пишат историята на света, те са език, които променят средата и времето и ако времето оставя след себе си каменни колони с надписи и изсечени в скалите ликове и послания за идните то днес светът е дигитален и лъжата обикаля по-бързо светът, лъжата често подменя субективните факти и историята се пише не от летописците и археолозите, не от историците, а от всеки, които е дръзнал да се потопи в информационният океан и социалните мрежи.

В крайна сметка живеем в ерата на информационните технологии и всеки вижда това, което знае и сам за себе си интерпретира истината за себе си. Истината днес е тази, която устройва тези, които са на власт. Отдавна вече хората не вярват в безпристрастността нито в съдебната система не вярват и в независимостта на прокуратура и следствие. Адекватна ли е намесата на лекарите? Адекватна ли е намесата на първите притекли се на помощ? Колко е замърсена средата, части са хвърчали навсякъде, което допълнително ще компрометира доказателствената стойност на протокола за оглед. Разминаванията в свидетелските показания? Предразсъдъците за общественият статус на родителите на извършителите на деянието и техните възможности да повлияят на една система, която е в тази политическа среда е силно дефектирала и изкривена в услуга на властта.

Жаждата за назидание на обществото към по богатата прослойка. Професионализмът на разследващите и тяхната мотивация много е важна – мотивацията като дълг и заповед! Много са въпросите етични и морални за ролята на наркотиците в обществото ни и кой е облагодетелстван от тяхното разпространение е публична тайна кой орган следи за спазването на правилата за движение и кой орган следи за опънатият чадър за разпространение на опиати. Важен е и фокусът на внимание на обществото и създаването на тази споделена субективност, която се насочва от медиите и социалните мрежи и как държавата ще използва тази кинетична енергия? Много са въпросите за които няма да получим отговори, а Милен Цветков ще бъде използван дори и след смъртта си от медийната машина и държавната такава в сговор както някой трупаше пари и от гибелта на Майкъл Джаксън. Много въпроси не зададе Милен и много такива ще останат да вилнеят след кончината му.

Но той остави огромна диря след себе си, промени не една среда, не една съдба. Поуката, която той ще ни остави е, че след него ще има най-вероятно и законодателни промени, но истинската поука според нас е, че цяла България каза „и аз съм Милен“, че цяла България каза, че всички ние сме виновни когато си затваряхме очите за заобикалящият ни свят, че във всички нас има по една частица вина – субективната споделена отговорност, този дар на съзряване на обществото се разпръсна като вирус на доброто и зарази всяко едно сърце като всички казахме „и аз съм виновен“, най-после виждаме разум и сърце в едно! Милен Цветков, издъхвайки направи най-мащабната всеобща колективна споделена енергия случвала се някога за последните много десетилетия насам на Българският народ! Да кажем всички заедно „поклон и светла му памет“, да си споделим тази информация с ближните си, да споделим човещината и съпричастността!

Дали е истина или не всеки сам преценява, но истина няма, няма и според Милен Цветков, но има една магия, която докосна всеки един от нас и ние я усетихме. Споделената колективна съпричастност и желанието за един по-добър свят! Споделена колективност или колективно да споделим един по-добър свят!

Дълбок поклон!

От: fakenews

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Декларацията за поверителност