Истина или не: Истината ще ни направи свободни, а страхът роби!

Истина или не: Истината ще ни направи свободни, а страхът роби!


Археолози и историци трябва да казват истината за нашият народ кой сме били, какви сме били и кой какво е направил, а не да не искат да дразнят господарите си? Медиите трябва да казват истината, а не да манипулират обществото?

Политиците, често говорят лъжи. Но какво е лъжата: Лъжата е съзнателно изречено неистинно твърдение, с цел въвеждане в заблуда на адресата ѝ, или обществото. Когато дадена лъжа е изречена с користни подбуди, и е поддържана от изреклия я̀, тя се трансформира в измама. Мотивите за изричане на лъжата могат да са най-разнообразни (примерно: с цел да се затаи или прикрие истината, или да се въведе някой/и в заблуда и т.н.). Човек, който често лъже, се нарича лъжец.

Лъжата следва да се различава от заблудата по това, че човекът който лъже, го върши съзнателно, докато онзи, който не осъзнава неистинността на изреченото, върши заблуда, поради неинформираност или подвеждаща информация, която ползва, или с която разполага. По двузначната логика, лъжата е едно от двете възможни състояния, противоположно на истината. В информатиката лъжата е недостоверна информация. Лъжовни могат да са факти, сведения, данни и т.н. Истината в информатиката е достоверната информация. Недостоверната информация в информатиката може да се дължи на различни причини – от получени несигурни факти или сведения, до недостатъчност и непълнота на подадените данни. Но най-страшната лъжа е тази породена от цензура и автоцензура. Да не кажеш истината за да не си загубиш хляба или да излъжеш за да си спечелиш хляба. Фалшиви новини е прогресивно налагана тема за отстраняване на истината. Но понякога трябва да се каже една лъжа за да излезе и истината наяве.

Дори чисто конспираторско и във всяка лъжа има по малко истина – тази за която се захваща логиката ви и ви кара да повярвате в истината. Истина: Истината е философско понятие, което няма едно-единствено определение, но най-често се дефинира като твърдение, изказване, в съответствие с фактите или действителността.

Специфични дефиниции на истината се използват в математиката, логиката, философията на науката, правото и религията. В разговорния език означава искреност в действията. Противоположното на истина е лъжа. Без лъжа истината не може да излезе наяве.

Субективна Истина, обективна истина, относителна истина и абсолютна истина. Колко истини има? Абсолютната истина не се разглежда като процес, тя е статична, неизменна. Познанието на абсолютната истина е това, към което трябва да се стреми философията, въпреки че като цяло се наблюдава отдалечаване на съвременната философия от онтологическите въпроси. Човешкият разум винаги ще бъде ограничен в определени рамки, и няма да има възможност да разкрие напълно абсолютната истина. В някои религии, в частност християнската се твърди, че абсолютната истина се открива сама на човека, тъй като абсолютната истина това е самият Бог. Философските системи са ограничени, защото са създадени от човешкия разум, който също е ограничен.

Един пример за абсолютна истина може да бъде изказването на Декарт: „Мисля, значи съществувам“ Римският Император и философ Марк Аврелий казва: „Всичко, което чуваме, е мнение. Не е факт. Всичко, което виждаме е гледна точка, не е истина”.

А днес ние казваме, че „човек вижда това, което знае” – всяка гледна точка се пречупва през призмата на собствените ни познания и възприятия за света около нас. Та кой може да обясни коя новина е фалшива и коя не? Докато всичко трансформира в нашето съзнание и се пречупва през страхът в нас никога няма да опознаем истината и винаги ще робуваме на страхът. Казваме: „Наведена глава сабя не я сече”. Останало ни във фолклора от Турското робство, а може би и от преди това.

В Библията е казано Йоан 8:32 „и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни”.

Ето тук се получава сблъсък с парадигмите ни наложени още от преди векове посети във фолклорът и възпитанието ни. Макар истината да бушува в нас Конформизмът заглушава пламъците и така новите стандарти на общността налага своята цензура и автоцензура. Било в социалните мрежи или в медиите да не се използва тази дума или този символ, защото следва санкция, наказание или публично поставяне в изолация.

И така лъжата и не казването на истината създава лицемерието във всички нас. Именно то погубва цялото човечество и бих казал, че е най-големият разпространен вирус достигнал най-много хора, а при техните лидери – политици то е с хроничен и патогенен характер предаваш се генетично на поколенията им и на нас самите. Къде да потърсим лек за тази душевна болест ли? Тук е ролята на Археолозите и историците на краеведите на фолклористите на пазителите на Българщината във фолклора. Именно там са заровени отговорите кой сме, какви сме и как да пребъдем. Древните непоклатими исторически доказани ценности наши – истински, Български.

Минахме през Социализмът на Русия, видяхме и Демокрацията на Америка. Поколения наред блестящи Българи с огромни постижения са ни дали онази солидна основа на която да стъпим. Патриотизмът е агрегатно състояние на духът и е време да го събудим нека се каже истината кой сме, от кога сме и какво сме дали на света ние Българите. Това ще запали искрата в младите и ще събуди генетичната информация във всеки един от нас.

Да припомним пак сентенцията: „Мисля, значи съществувам“. Първо трябва да се научим да мислим. Да събудим сензитивността и инстинктите си, вътрешният глас и разумът си. Не както казват старите хора:” Турен акъл в глава не седи”. Трябва да събудим сензитивните умения, които са заключени в нас и тези духовни ценности ще ни въздигнат. А материалното ще дойде само с нашите инстинкти за самосъхранение и морал с мъдростта от миналото ни завещани от предците ни.

Екзотеричното познание не е описано в дебелите книги то стъпва на инстинктите, а те стъпват на много дълго трупан опит, който няма как да ви бъде вменен. Често казваме слушай сърцето си – инстинктите си те сформират реакция и рефлекс на действие, но тук няма как с лъжа да се действа не можем да излъжем Божественото в нас и в другите. Затова се освободете от оковите на лъжата и истината ще ви направи свободни. Да, ще има много, които ни критикуват, но това е доказателство за другата гледна точка.

До къде я докарахме, фалшивите новини да ви говорят за истината, а тези уж доказаните и обективните всеки час да Ви лъжат. Съединението е просто смесване на различни химически елементи. Единението ще ви направи силни, но преди това мислете с кого ще се единявате, че идват избори.

Без лъжа трудно би излязла истината на бял свят, а вярвате ли, мислите ли, чувствате ли вие ще я познаете. Мислете и не позволявайте други да го правят вместо вас.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Декларацията за поверителност