„Ескалибур ” ИСТИНА ИЛИ ЛЪЖА !

„Ескалибур ” ИСТИНА ИЛИ ЛЪЖА !

Ескалибур – мит или легенда, а може и фалшива новина
Говори се за фалшиви новини, но никой не говори за фалшиви легенди и техните интерпретации през вековете !
Всичко сме чували за легендата за мечът Ескалибур, но дали е истина или лъжа !

ОТКРИХА МИСТИЧНИЯ МЕЧ, НО НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ КЪДЕ!
Оказва се, че легендарният меч, забит в камък, който се свързва с легендата за крал Артур, е реален. Но не се намира в Авалон, а в Италия и може да се види в параклиса Montesiepi, недалеч от абатството „Сан Галгано” в Chiusdino, Тоскана.„Ескалибур ”

Историята е следната:
През 1148 г., недалеч от Chiusdino се родил Галгано Гуидоти. През 1180 г. решил да стане рицар и да се посвети на Бога. Казват, че забил меча си в скалата, за да го използва като кръст по време на молитва. След година Галгано умрял и през 1185 г. папа Луций ІІІ го обявил за светец.
Според преданието след смъртта на Галгано безброй хора се опитвали да откраднат меча. В параклиса се съхраняват и мумифицираните ръце на един от крадците – единственото останало, след като бил нападнат от вълци, които пазели меча, пише “Астрофеномен”.

Години наред мечът бил смятан за фалшификат. Но изследвания, проведени наскоро, доказали, че съставът на метала и стилът на оръжието напълно съответстват на периода от 1100 до началото на 1200 г.
Днес реликвата продължава да стои забита в камъка, но се съхранява под защитно стъкло в параклиса, достъпен за всички желаещи да го посетят. Според легендата самият Галгано – жесток и жаден за кръвопролитие рицар, го забил там в знак, че се отказва от насилието, приел монашеството и основал абатството.

Другата версия е, че всъщност има два различни меча и този от скалата не е Екскалибур. Екскалибур крал Артур получава от ръка, издигаща се от езеро, поради това, че другият му меч е бил счупен в битка. Умирайки, той казва да върнат меча като го хвърлят обратно във водата на езерото. Преди да се потопи, ръката се издига отново, хваща меча и се потапя обратно надолу.„Ескалибур ”

Дали историята е взаимствана и Британските разказвачи са я превърнали в легенда или още от далечни времена се разпространяват фалшиви новини, които повече се харесват на хората !
Понякога предпочитаме красивата лъжа пред грозната истина!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Декларацията за поверителност