Ганьо бае в Парка ! Лудите, лудите – те да са живи!

Ганьо бае в Парка ! Лудите, лудите – те да са живи! Стефан пройнов


Ганьо бае в Парка ! Лудите, лудите – те да са живи!

Седи си Ганьо в парка и си мисли лудите те да са ни живи, бе казал някога големият ни Вазов !
Двама луди спорят в парка кой кога е живял по-добре от двамата?
Днеска са клошари, единият на изток бачка, а другият в центъра вършее !
Коко и Пацо често спираха под сянката дебела в парка нищо, че не вписваха се в пейзажа, но имаха бира и цигари, което досущ ги правеше като онези младежи хей там !
Коко все за миналото говори как бил в катедрата на университета и как преподавал физика на млади хора, но една студентка го издала и му била изяла хляба !

Пацо пък все за тези от през океана си говори и за американската мечта той бил я сбъднал, ама до средата – екстрадирали го заради някакви неща от Комунизма, че имал досие и те така върнали го в България да прави Демокрация и дори още носи синята значка с лъвчето на нея !

Гай Баньо в парка седи и внучето наглежда, че снахата е отишла и на маникюр, и на козметик, а Ганьо вече ще получи нервен тик !
Внучето се застопори до люлките на пясъка и застрои свой свят измислен с кули и стени !
Но не щеш ли в парка наблизо свада стана межди двама клошари видимо пияни единият демократ, а другия заклет другар !
Коко, червеният пират, размаха пръчка и започна да разказва как в Комунизма сме живели, как бил уважаван академик, но едно захождане с щерката на някакъв червен политик го пратила в небитието и че бил спасил се той от Белене за което пак е благодарен на другарите си свой, че само бил изключен от партията и обществото ! Пацо пък бил в Америка и живял добре, но се наложило да бъде екстрадиран в България, а така трудно избягал от страната, но видиш ли онези демократи го използвали да прави митинги и протести, но уви забравили за него и лошо се отнесли ! Ганьо се заслуша, интересен става спора между двамата клошари, карат се, а от едно шише пият бира и вика си Ганьо „странно нещо е съдбата“, мисли си, „днес си професор или академик, утре ти бие шутът някой политик“!

Коко с носталгия започна до говори за Социализмът като строй, че всеки имаше работа, казва той, всеки имаше вила, дом и кола, всеки ходеше и на море, и на планина !
Пенчо го прекъсна!
– Да, ама в България можеше да отидеш Коко, в България бе брат, а аз поне свят видях и бях в Америка, а там обиколих и Аризона и Колорадо, бил съм и в Берлин, и в Париж съм бил, но тъкмо се бяха застопорил във Филаделфия и двама господа от Детройт дойдоха и ме върнаха в първи клас!
– Коко, е ти като си ходил в толкова по-хубаво място от България видя ли по-хубави жени, а кажи? – Пацо, хубави жени има по целият свят, пари имаш ли и ти ставаш хубав брат !
– Коко, ех братле, аз някога докоснах забраненият плод и затова страдам и до днес !
– Пацо, какъв плод брат, аз бях Лас Вегас направо бях в меката на греха, жени, хазарт, блясък и много светлини, но бързо изтрезнях когато се прибрах !
Евтини са ни жените, евтини са ни храните, бирата и тя е без пари, не плащаш наем, живеем заради един корем и няма данъци, няма такси, свободни сме като гарвани, брат !
– Що като гарвани, попита чичо Коко, щото ?
– Щото и ние с теб между два свята кръжим докато света трети друг различен казва Пацо !
– Наздраве брат, наздраве!
Пауза за цигара, а Гай Баня гледа внучето го няма, стана и се втурна към пясъчника, припоти се с под студена, гледа малкия го няма и какво да правя аз тогава !
Попита малките деца – Къде отиде едно дете, тук беше преди малко със синьо елече, ей толкова високо, русичко с червени маратонки !
Едно момиченце показа храстите наблизо и гай Баньо от един свят се прехвърли в друг, скокна като попарен и се озова в шубрака, а там едни деца не като нашите база си направили от кашони и играят на война и нямат автомати, но са с сопи в ръка !

Гледа внукът там с други две деца. Отдъхна си Ганьо, ох каза и се спусна да си вземе детето, но за бела едно сирийче с пръчка в ръка вика СТОП , СТОП, а другото Алжирче се похвали, че има пленник за своята игра !
Дойдоха майки с Бурки по главите и набързо таз война развалиха и отнесоха малките талибани и край на базата направена от храсти и лиани!
Ганьо се скара на детето да не ходи никъде без разрешение, но то сподели, че било отвлечено уж така на шега !
Така докато чичо Коко и Пацо си говорят за отминали два свята, трети е дошъл в страната и който оцелее или да си затворим очите дето се казва важно е бира да се лее! По пътя внукът на дядо обеща да не казва, че е станала беля, а дядо купи сладолед на малчугана и така от загубените два свята си мисли Ганьо загубихме и реалността, колко го попита магазинера Ганьо отговори два , два , !

И докато правителството ни натика друговерци в храсталака трябва да правя корупция с хлапака, а важното е, че всичко свърши с добър край. Ей внимавай малко бе хлапе, окапа се, майка ти ще ни пребие, си помисли Ганьо.
Карай да върви, нали сме живи, ама до кога народа спи, че има окупация тиха и подмолна, но тези хора не бягат от война, а те я носят със себе си Ганьо разбра !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Декларацията за поверителност